Afdrukken

JO15 1Met een groep met grotendeels 1e-jaars spelers werd de JO15-1 vorig seizoen kampioen in de tweede klasse. Gezien het feit dat de groep grotendeels bij elkaar zou blijven en aangevuld met jongens die zich in een lager elftal goed hadden ontwikkeld, werd bij de KNVB aangevraagd om eerste klasse te gaan spelen. De KNVB keurde dit goed en vol goede moed begonnen we het seizoen. De bekerronde verliep wisselend; zowel het veldspel als de resultaten gaven nog geen goede weergave van wat we konden verwachten. Een fantastische wedstrijd tegen Forum Sport, dat zoals het er nu naar uitziet kampioen gaat worden in de Hoofdklasse, ging verloren. Een degelijke overwinning werd behaald op Quick en een terechte nederlaag tegen Wilhelmus completeerde de bekerronde. Afijn, de beker is leuk, maar het draait ten slotte allemaal om de competitie.

 

Voorafgaand aan de competitie werd in persoonlijke gesprekken met de spelers gevraagd welke verwachting zij hadden met betrekking tot de eindklassering. ‘’Uhm.. top 5 moet haalbaar zijn.’’ of ‘’het zou mooi zijn als we in de top 3 kunnen eindigen’’ waren veelgehoorde uitspraken. Maar het ging boven verwachting goed. Er stond iedere wedstrijd weer een hecht team aan de aftrap dat overwinning na overwinning binnensleepte en als je dan uiteindelijk winterkampioen wordt met 31 punten uit 11 wedstrijden en een doelsaldo van 59 voor en slechts 10 tegen, dan mag je het na de winterstop proberen in de promotieklasse. Hier kan een plek naar de Hoofdklasse verdiend worden door bij de eerste twee te eindigen. Maar ‘’als we lekker meedraaien, dan hebben we het goed gedaan’’.

Met gerenommeerde tegenstanders als de eerste elftallen van Foreholte, Wilhelmus en RCL en opleidingsteams van TOGB en Spartaan’20 wisten we dat we onze borst nat konden maken. De eerste acht wedstrijden was het iedere keer weer volle bak knallen om het gewenste resultaat te behalen, maar telkens met succes; 24 uit 8.
En toen mochten we op een doordeweekse speeldag naar Neptunus-Schiebroek uit Rotterdam. Dit tussendoortje zouden we ook wel even pakken. In plaats daarvan kregen we de welbekende deksel op de neus. We werden op een 1-0 nederlaag getrakteerd en zonder de punten in het toch goedgevulde tasje keerden wij huiswaarts. Omdat de concurrenten Wilhelmus en Foreholte ook maar bleven winnen kwam deze nederlaag aan als een mokerslag.
Gelukkig stonden we nu een aantal weken stil en konden we dit even verwerken. Hierna ging het vizier op Wilhelmus (nr.2) en hebben we getracht ons daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. In de tussentijd verloor RCL hun wedstrijd tegen Neptunus-Schiebroek en verloor Wilhelmus vervolgens van RCL. Dit betekende dat wij bij winst op Wilhelmus promotie naar de Hoofdklasse konden vaststellen én een grote stap richting het kampioenschap konden zetten. Immers, Wilhelmus zou hiermee op zes punten worden gezet en met nog één wedstrijd te gaan op een onoverbrugbare afstand worden gezet. Zouden wij de wedstrijd verliezen dan komt Wilhelmus op een gelijk puntenaantal en zouden zij, met het betere doelsaldo, de eerste plek overnemen van ons.
Op maandag 14 mei was het dan zover. Tijdens de warming bleek al dat er een bepaalde spanning op de jongens van de JO15-1 stond en dat was ook in het eerste bedrijf van de wedstrijd goed te zien. Er werd slordig gespeeld met veel balverlies en we moesten toestaan dat Wilhelmus continue op onze helft speelde. We gaven veel vrije trappen en hoekschoppen weg waar de tegenstander gevaarlijk uit werd. Een aantal keer moest Jens kordaat optreden of kwamen we via de scrimmage goed weg. We creëerden zelf nauwelijks kansen en daarmee werd er dan ook niet gescoord. Toen de scheidsrechter de eerste helft beëindigde zochten we met samengeknepen billen de kleedkamer op. In de rust werd besproken dat de 0-0 in ons voordeel was, dat we tweede helft de zon in de rug hadden en de wind mee zouden hebben.

Echter moesten er wel een aantal zaken veranderen om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. De mannen moesten korter dekken, want de spelers van Wilhelmus kregen teveel ruimte om te voetballen. De mannen moesten de onderlinge rugdekking beter oppakken. De mannen moesten sneller de spitsen zoeken want Wilhelmus speelde achterin 1 op 1. Zij speelden immers in een 1:3:5:2 systeem tegenover het 1:4:3:3 van UDO. Daarnaast werd afgesproken om in de organisatie te blijven spelen zoals afgesproken. Pff… veel afspraken en opdrachten voor jongens van 14/15 jaar. Maar als je dit als team dan zo weet op te pakken en keihard voor elkaar blijft knokken en vrijwel alle afspraken tot in de perfectie uitvoert; dan ben je een groot team!

In de tweede helft kwamen we dan ook een stuk beter voor de dag. De organisatie stond en achterin werden de duels allemaal gewonnen. De tweede bal werd nu wel opgepakt en er werden meer kansen gecreëerd. Het bleef lang spannend en kansjes over en weer werden niet benut. Tot vijf minuten voor tijd. Na een fantastische dieptepass van Camiel in de rug van de verdediging werd deze opgepikt door Beer. Deze bereikte op klassieke wijze de achterlijn, verloor het overzicht niet en gaf een vlijmscherpe voorzet. Ruben, die goed positie had gekozen voor het doel, laat dit soort buitenkansjes doorgaans niet aan zich voorbij gaan en maakte zijn 34e competitiedoelpunt van dit seizoen. Dit betekende ook weer een assist voor Beer, die daarmee zijn aantal opvijzelde naar 20 stuks in alleen al de competitie!

 JO15 1

Staand van links naar rechts: Ronald van Beelen, Beer Ankone, Filip Dobrivojevic, Jens van Staveren, Camiel Perquin, Rijk Verheul, Ruben Tijl, Joost den Hollander.

Hurkend van links naar rechts: Julen van Duivesteijn-Perez, Alex van de Kolk, Willem Oosterhout, Daan de Roy van Zuydewijn, Tibbe Bottema, Justin de Wit, Léon Joly, Jasper Mulder

Niet op de foto: Rens van Delft, Mels Voorbij

 

Een explosie van vreugde was het gevolg en een aantal minuten later blies de scheidsrechter voor de laatste keer op zijn fluit. Promotie is een feit en FC Oegstgeest JO15-1 gaat zodoende starten in de Hoofdklasse!
Wat een fantastische prestatie, waarbij iedereen in het team zijn bijdrage heeft geleverd! Ze zeggen wel eens: je bent zo sterk als je zwakste schakel. Hoe lekker is het dan als je geen zwakke schakels hebt?

Goed, een plek bij de eerste twee en dus promotie is gerealiseerd. Maar we willen meer! Op zaterdag 26 mei om 10.30 kunnen we thuis tegen de enige overgebleven concurrent (Foreholte) het kampioenschap binnenslepen. Hiervoor hebben we aan een punt voldoende.

Dus komt allen en schreeuw UDO JO15-1 naar het kampioenschap!