Mieniekamp 2014 is weer begonnen .....
Vanmorgen om even voor half elf kwamen de eerste kinderen aan bij het clubhuis van UDO. Zij waren vanmorgen waarschijnlijk al vroeg wakker geworden want ze wilden natuurlijk niets missen van het Mieniekamp 2014, een Mieniekamp XL zelfs. Dat XL betekent dat de ouders van de deelnemers ook een nachtje mogen komen logeren als ze dat willen. Maar XL staat ook voor het aantal deelnemers, met de paar "last minute" boekers mee doen er dit jaar maar liefst 152 kinderen mee.


Al gauw stonden er rijen voor de tafels waar de kinderen zich moesten inschrijven. Na het inschrijven kregen ze allemaal een prachtig zwart T-shirt met achter op, in fel geel, het mooie embleem van de UDO jeugd. De tentleiders en medewerkers waren te herkennen an de zwarte polo's en de allerbelangrijkste kampstafleden hebben dit jaar zelfs een heel deftig wit overhemd aan.
Bij de tenten stonden de tentleiders de kinderen al op te wachten en werden de tenten volgeladen met tassen, slaapzakken en luchtbedden een waarschijnlijk ook snoep.


Bas riep iedereen naar de kantine om het Mieniekamp 2014 officieel te openen en een paar belangrijke regels te bespreken. Zo mag er natuurlijk niet gepest worden. Doe je dat toch dat krijg je, hoe kan het ook anders bij een voetbalclub, een gele kaart. En twee keer geel is rood maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren.

Na de opening ging iedereen lopend naar FIKS.
Bij FIKS werd het stratschot voor de sponsorloop gegeven door de wethouder de heer den Boer. Hij ging aftellen van tien naar nul maar al voor het pistoolschot waren er al kinderen onderweg. Voor UDO liepen alle 152!! kinderen mee met de sponsorloop dus dat gaat weer een hoop geld opbrengen voor de Stichting Roparun.
Na de sponsorloop gaat het snoepwinkeltje voor de eerste keer open. Er staan gelijk een hoop klantjes voor de tafels.

Nadat iedereen een beetje is uitgerust van de Sponsorloop gaat iedreen zijn of haar zwemtas inpakken. Maar voor we weggaan gaan we natuurlijk nog even het kamplied oefenen en dus polonaise lopen op het hoofdveld.

Dan is het echt tijd om naar het zwembad te gaan. Dat is altijd een hele organisatie om, met behulp van veel rijdende ouders, alle kinderen in het zwembad Aquamar in Katwijk te krijgen. De kinderen die nog geen zwemdiploma hebben krijgen een rood kruis op hun wang zodat ze goed in de gaten kunnen worden gehouden in het zwembad.
In het zwembad is het enorm druk, zeker nadat ook het hele UDO Mieniekamp in het water is gesprongen, en ook heel erg warm. De fotograaf kan pas na ruim een uur de eerste plaatjes schieten omdat de camera helemaal onder de condens zit. Veel kinderen gaan van de glijbaan en er wordt aardig gestoeid met de tentleiders in het water. Na ongeveer anderhalf uur is het tijd om te gaan aankleden.


Bij de uitgang krijgt iedereen van Margreet en Bianca een zakje chips, zelfs een paar kinderen uit Katwijk die helemaal niet op UDO zitten. Die waren ook in de rij gaan staan.
Toen we, na het zwemmen, weer bij het clubhuis aan kwamen was het hele terras leeg, alle picknick tafels waren in het clubhuis gezet. Omdat het nog steeds niet zulk mooi weer is (morgen wordt het beter :) ) gingen we allemaal in het clubhuis eten. Alle kinderen moesten, tent voor tent, naar de keuken om hun bordje vol te laten scheppen. De koks waren al de hele middag bezig geweest om een fantastische maaltijd klaar te maken. Dit jaar waren dat Luuk, Leo, Therese en Edwin. De kinderen konden zelfs kiezen (op welk kamp maak je dat nog mee?) tussen nasi met pindasaus, atjar en kroepoek of macaroni met gehaktsaus sla en kaas. Maar er werden natuurlijk ook allerlei nieuwe combinaties bedacht: macaroni met pindasaus en nasi met kaas. Een vlaflip met slagroom maakte de maaltijd kompleet.Tijdens het eten bleek ook nog dat er een jarige was: Finette Schönau. Ze werd door Ron gefeliciteerd, moest op een kruk staan en toe heeft iedereen voor haar gezongen. En daarna zo hard "Hoera!!!" geroepen dat het ver in de omtrek te horen is geweest.

Na het eten gingen de ukkies en de effies naar het Bos van Wijckerslooth om het Dierengeluidenspel te spelen. De meeste dieren werden wel gevonden al was één groep op het einde nog steeds een paard kwijt. Er waren kinderen die hadden net zoveel stempels op hun voorhoofd als op de kaart.

De oudere kinderen bleven op het sportpark om een nieuw spel te spelen. Er waren verschillende groepen en steeds moest één lid van de groep over de breedte van het veld rennen om een vraag op te halen. Dan snel terug naar de groep om het antwoord op te zoeken in een tijdschrift. Dan weer naar de overkant om het antwoord te geven. Als het antwoord goed was kregen ze een nieuwe vraag.Nu zijn de oudere kinderen naar het bos om de Spooktocht te doen.
Nadat iedereen weer terug was op het sportpark gingen steeds meer kinderen hun tent opzoeken om te gaan slapen, tenminste dat beloofden ze allemaal aan de tentleiders. Langzaam werd het rustig op het sportpark......
Vanmorgen om 6.00 uur (!!!) was er al volop bedrijvigheid rond de tenten en er werd zelfs al gevoetbald op veld 2. Rond een uur of half acht klonk er harde muziek door de speakers. Dat was het traditionele "Wakker worden" van Jochem Myer gevolgt door nog veel meer liedjes waar je gegarandeerd wakker van moest worden.
Alle tafels waren gedekt voor het ontbijt en dat was maar goed ook, er werd flink gegeten.Na het ontbijt was het tijd voor de volgende activiteiten van het programma.
De Ukkies en de Effies gingen een voetbal tournooi spelen en de Eetjes gingen op de springkussens en naar de opblaasbare kermis. Ook wat betreft de springkussen is de toevoeging XL zeker op zijn plaats. Er hebben nog nooit zoveel opblaasbare bouwwerken op veld twee gestaan.
Toen was er limonade, die vandaag echt wel nodig was omdat het zonnetje is gaan schijnen en de temperatuur flink hoger is dan gisteren. Er werd dan ook tijd ingeruimd voor de "smeerbeurt". Alle tentleiders moesten zorgen dat hun kinderen ingesmeerd werden met zonnebrand.
We hebben dit jaar ook een echte dokter in de kampstaf. Ze heet Maaike en ze heeft steeds even goed gekeken naar kinderen met pijn. Gelukkig viel het allemaal mee.

Halverwege de ochtend, na de limonade, werd er gewisseld. De Ukkies en de Effies gingen op de springkussens en de Eetjes speelden hun voetbaltournooi. Tent 18 was erg ongelukkig tijdens het tournooi. Notabene Roy, de tentbegeleider en speler van het eerste, probeerde Christiano Ronaldo na te doen en jammergenoeg ging dat helemaal mis. Eigen doelpunt, en daardoor geen eerste maar tweede plaats in het toernooi. Hoe ga je dit goedmaken Roy? Trakteren op ijs misschien?


Tijd voor de lunch met broodjes knakworst. En als je dan nog honger had waren er genoeg boterhammen en krentenbollen.

Na de lunch vertrokken de Eetjes naar het bos van Wijckerslooth voor het inmiddels vertrouwde "Levend Stratego". Na een hoop discussie over het wel of niet eerlijk veroveren van de vlag is er door de kampstaf besloten dit potje ongeldig te verklaren en nog een spel te spelen. Na weer een onbesliste veldslag is er besloten weer terug naar het sportpark te gaan. Voor de Ukkies en Effies stond vanwege het XL-gehalte van dit mieniekamp het ouder/-kind event op het programma. De volgende onderdelen werden afgewerkt: Voetbal boogschieten, voetvolley, voetbalhonkbal, voetbalgolf, touwtrekken, hindersbaan.
De hindernisbaan op het allergrootste springkussen was natuurlijk het allerleukste en het touwtrekken was ook een populair onderdeel. Er werden andere tenten, ouders en kampstaf uitgedaagd om te kijken wie er na anderhalve dag mieniekamp het sterkste was. Twee van onze koks, Leo en Edwin hebben zelf nog een nieuw onderdeel toegvoegd, het kunstgras ruik- en proefspel waar Stefan, de leider van tent 19 alles over kan vertellen.

Na de drinkpauze gingen de Eetjes het ouder/-kind spel doen en de Ukkies en Effies gingen Oegsgeest in voor de vossenjacht. Op verschillende plaatsen zaten "vossen" verstopt, en als je ze gevonden had kreeg je een stempel. Als het goed ging had je de volgende vossen gezien: Sneeuwwitje, politieman, automonteur, clown, prinses, klaarover, indiaan, bruidspaar, piraat en de schoonmaakster.

Helaas voor tent .. , de tent van de F6 met leider Bram waren sommige vossen al naar huis en hebben ze heel Oegstgeest en omgeving afgezocht op zoek naar de vossen. na de vossenjacht en het ouder/-kind spel mochten de kinderen nog even op de springkussens, ze staan er niet voor niets natuurlijk (Kidsjumping). Diverse ouders zijn inmiddels druk bezig met tenten opzetten, ze mogen vanwege het XL-kamp een nachtje blijven slapen, ik verwacht vannacht de kampstaf bij de tenten voor het oud-hollands haringtrekken.
De kokkies hebben hulptroepen opgeroepen voor het avondeten, er wacht ons een heuse mega mieniekampbarbeque met ... deelnemers, .. ouders, en .. kampstaf.
Cok Juffermans en Henk Juffermans en Ukkie goeroe Wout de Graaf bakken hamburgers, sate en worsten voor alle deelnemers aan de bbq.


Grote rookwolken boven het sportpark, is er brand? Nee hoor, de mega mieniekampbarbeque is begonnen, brandweerkorpsen in de regio kunnen weer worden afgebeld. Ruim 200 hongerige Ukkies, Effies, Eetjes, ouders en kampstaf melden zich bij de worsten, sate, hamburgers, salade en stokbrood en stellen een mooi menu samen. Als snel staan de kinderen in de rij voor een tweede ronde, ze eten door tot alles op is.

Als de buikjes weer gevuld zijn mogen de kinderen weer even lekker los op de springkussens, er is natuurlijk niets lekkerder dan met een goed gevulde maag een hindernisbaan te nemen of de danskwaliteiten te tonen in de supercoole opblaasbare discotent met knipperende discolampen.

Nadat de grote rookwolken verdwenen zijn neemt UDO voorzitter Luuk van der Zon, beter bekend als kok van de Mieniekampstaf het woord. Vanwege het 75-jarig jubileum van UDO is er een zware delegatie van de NKS (Nederlandse Katholieke Sportfederatie) op het sportpark om te kijken of het allemaal goed gaat op het kamp en om iemand van udo te eren voor 40 jaar kampstaf  bij diverse NKS kampen. Wie van UDO zal dit toch zijn? Het grootste gedeelte van de kampstaf komt voor deze eer nog niet in aanmerking omdat ze nog lang geen 40 jaar kampen organiseren.


De eer is aan Ben van Abswoude, al jaren in de weer voor UDO in diverse functies en dus de NKS, jarenlang is Ben kampleider geweest bij NKS kampen, distributie van het clubblad, bestuurslid en nog veel meer om te noemen, Ben, namens het hele Mieniekamp van harte!!!
Om het nog extra feestelijk te maken kunnen de kinderen een suikerspin laten maken.

Voor de kinderen is nu tijd om broodjes te gaan bakken boven gloeiende houtskool. Als het broodje dan mooi bruin is gekleurd kan je er lekker boter en bruine suiker op laten doen.


Nu is de disco bezig. Veel kinderen hebben zich mooi gemaakt met fluoriserende schmink op hun gezicht. Het is een groot feest en zelf een heleboel ouders dansen mee. Dat zal dus wel een latertje worden......


Na een korte nacht was het om half acht de nachtwacht die de muziek aanzette. Het welbekende "Wakker worden" van Jochem Myjer schalde door de speakers om de nog slapende te wekken en de nachtwacht wakker te houden. Mondjesmaat liepen de tenten leeg richting kleedkamers voor een verfrissende douche. Om negen uur was het ontbijt aan de grote tafels voor de kantine en vertelde Bas dat de kinderen die klaar waren hun tenten leeg mochten maken en al hun spullen op het veld voor de tenten mochten zetten.
Toen iedereen klaar was met het leegmaken van de tenten en het opruimen van de snoepresten vertelde de kampstaf dat het snoepwinkeltje voor de laatste keer open ging. Na het inslaan van een voorraad snoep mochten de kinderen naar de springkussens en nog even te genieten van de springkussenkermis.
Intussen was een grote groep ouders en vrijwilligers de tenten aan het opruimen onder de bezielende leiding van Ron, geen tent is ingepakt zonder een goedkeurend knikje van Ron.

Om kwart over elf moesten alle deelnemers zich verzamelen voor de kantine. De tenten werden een voor een geroepen om naar het jeugdhonk te gaan waar ze een kaartje en een met gas gevulde ballon kregen.

Toen iedereen een ballon had moesten de deelnemers zich verzamelen op veld 1 en na het aftellen van 10 naar 0 mocht iedereen de ballonnen loslaten.

Een hele stoet geel-zwarte balonnen zocht zijn weg naar verre oorden, ik ben benieuwd  in welke landen de ballonnen terecht komen. De keuken had in de tussentijd heerlijke broodjes kroket en frikandel voor de kantine klaargezet en na het opeten volgde nog het afsluitende praatje van Hans en Ron.
TOT VOLGEND JAAR!!!
Tomba en Paul.

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen