legionellaDe gemeente voert als beheerder van de kleedkamers regelmatig controles uit op de kwaliteit van het douchewater. Onlangs is in het monster van kleedkamer 3 een verdenking van de legionella bacterie geconstateerd. Een verdenking betekent dat de bacterie in een lichte verhoging is geconstateerd. Ondanks dat een kleine afwijking is geconstateerd heeft de gemeente geadviseerd om voorlopig de douches in kleedkamer 3 niet te gebruiken. De douches in de andere kleedkamers zijn wel in orde. Hoe zit dat?

Leginella is een bacterie die algemeen voorkomt in ons milieu, dus ook in zeer lage aantallen in het drinkwater. Bij hogere temperaturen (37-40 °C) kan deze bacterie zich snel vermeerderen. Indien hoge aantallen aanwezig zijn, kan deze bacterie bij inademen van aerosolen (zeer kleine waterdruppeltjes) tijdens het douchen gezondheidsschadelijk zijn.

Hoewel de ringleidng van het douche water constant op 60 °C wordt gehouden, en dus dodelijk voor de legionella bacterie, kunnen zich in de korte uiteinden na de mengkraan soms toch hogere legionella aantallen vormen. En kennelijk is dat in kleedkamer 3 op dit moment het geval. De gemeente gaat hier maatregelen nemen om de bacterie te verwijderen.

De verontreiniging is alleen geconstateeerd in kleedkamer 3. De andere kleedkamers zijn veilig zo heeft de gemeente ons bevestigd. Om te voorkomen dat er per ongeluk toch gedoucht kan worden is de kleedkamer van een ander cilinderslot voorzien.

Nadere informatie is te vinden op de site van de Rijksoverheid.

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen