Begin jaren 20
De gemeente Oegstgeest is 1 voetbalvereniging rijk, de parochieclub Oegstgeester Voetbal Vereniging die op het terrein naast de rooms katholieke Willibrordschool haar wedstrijden speelt.
Bijgaande publicaties herinnert nog aan deze tijd (beschikbaar gesteld door Bert Driessen).
1934
Als in Leiden de rooms katholieke voetbalvereniging Rood Wit wordt opgericht (het latere DOCOS) stappen veel Leidenaren van OVV over naar Rood Wit. OVV houdt op te bestaan.
Onder de bezielende leiding van kapelaan Sanders blijft er in Oegstgeest wel gevoetbald worden, door de Jozefgezellen. Uit deze activiteiten wordt UDO geboren.

1938
De voetbalvereniging UDO wordt opgericht op 2 september 1938. In eerste instantie wordt er gedacht aan de naam Sportvereniging Oegstgeest, maar daarvoor geeft de voetbalbond geen toestemming. Het wordt UDO, wat staat voor Uithoudingsvermogen Door Oefening. Eerste voorzitter van de club is Gard Lubbe.
Het grasveld naast de rooms katholiek school dient als thuisveld. Een stal en een ruimte onder het toneel van het patronaatsgebouw als verkleedruimte. De voetballers wassen zich in de sloot naast het veld.
De dan 12-jarige Sjaak Stuifzand meldt zich aan als lid. Op de ledenlijst van de vereniging (1940-1941) is hij geregistreerd onder nummer 32. Omdat de minimum leeftijd om lid te worden 14 jaar bedraagt, geniet Sjaak waarschijnlijk dispensatie.

20 oktober 1938
UDO wordt toegelaten tot de Diocesane Haarlemse Voetbalbond (DHVB) en gaat spelen in de 3de klasse. Tegenstanders zijn VVSB 3, Teijlingen 3, Leimuiden 2, DOCOS 3 en DOSR 4.

1939
In het mobilisatiejaar wordt het patronaatsgebouw gevorderd, op het grasveld van de school verrijst een houten loods die als militaire keuken. UDO moet uitwijken naar de Hofdijck, waar ook Sportclub Oegstgeest speelt.
In het mobilisatiejaar wordt UDO in de noodcompetitie van de DHVB kampioen met een punt voorsprong op SMC uit Warmond.

1940-1945
Onder dwang van de bezetter worden de KNVB, de LVB en de DHVB samengevoegd tot één voetbalbond: de NVB. UDO wordt in de afdeling Leiden ingedeeld, in de eerste klasse. Een klasse waarin alleen rooms katholieke verenigingen spelen: Alphense Boys, DOCOS, DOSR, Foreholte, Lisse, Meerburg, SJC en VVSB.
De weigering om Joden de toegang tot de voetbalvelden te ontzeggen, leidt ertoe dat UDO haar voetbalactiviteiten tijdelijk staakt.

1946-1947
UDO hervat de voetbalactiviteiten. De heropgerichte KNVB plaatst UDO in de 2de klasse van de afdeling Leiden.

1950-1951
Het veld naast de school is niet langer geschikt voor het spelen van seniorenwedstrijden. UDO wijkt uit naar een terrein naast de toenmalige rijksweg Den Haag-Amsterdam. Hier spelen ook Morskwartier en SCO.

1954-1955
Het veld naast de rooms katholieke school is gerenoveerd. UDO keert terug op haar thuisbasis. Onder trainer Cor Verhoogt wordt UDO kampioen in de thuiswedstrijd tegen Rouwcoop 2. Koos Driessen maakt deel uit de selectie.

1 UDO 1 18 12 3 3 27 64-30
2 Lisse 3 18 10 3 5 23 54-39


1956-1957
De senioren van UDO moeten noodgedwongen uitwijken naar een ander terrein. Op de hoek Laan van Alkemade, Laan van Oud Poelgeest levert de gemeente tijdelijk een veld op.

1958-1959
In een beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de 2de klasse verliest UDO met 0-1 van MMO.
Het thuisveld gaat definitief verloren als blijkt dat de school uitbreiding behoeft. De vereniging zwerft vanaf dat moment door de regio. Jeugdelftallen moeten voor hun wedstrijden uitwijken naar Katwijk (KRV) en Warmond (Warmunda), de senioren spelen op diverse locaties in het dorp, onder andere aan de Piet Heinlaan.

31 januari 1961
De voetbalvereniging UDO wordt koninklijke goedkeuring verleend.
(Wat betekent dit? Wie weet dat?)

7 mei 1961
In een beslissingswedstrijd tegen Teylingen, op het veld van Warmunda, wordt UDO kampioen. Ruim 2.000 toeschouwers zien UDO met 2-1 winnen. UDO promoveert naar de 1ste klasse. Aad van der Voort, Henk Heemskerk en Henk Swaak maken deel uit van het kampioenselftal.

1963
UDO bestaat 25 jaar. Gelijk met het verenigingsjubileum jubileert oud-voorzitter Gard Lubbe die 25 jaar een bestuursfunctie heeft bekleed. De KNVB benoemt hem tot lid van verdienste.
J. Th. Van Rijn, Sjaak Stuifzand en weer Gerard Lubbe worden door de vereniging geëerd vanwege hun 25-jarig lidmaatschap van UDO.

14 mei 1966
In gebruik name van De Voscuyl, de nieuwe thuishaven van zowel zaterdagvereniging v.v. Oegstgeest en zondagvereniging v.v. UDO. Een splinternieuw sportcomplex met clubhuis, 3 velden, 6 kleedkamers en een half verhard trainingsveld.
De openingswedstrijd tussen v.v. Oegstgeest en v.v. UDO eindigt in een 3-2 overwinning voor UDO. Doelpunten van Cees van der Star, Jos Witteman en Ton Bremmer.
De eerste competitiewedstrijd op het nieuwe complex levert direct een kampioenschap op. Tegen Unitas wordt het 4-0 voor UDO, daarmee promoveert UDO naar de 1ste klasse. 2 doelpunten van Jan Stuifzand en 2 doelpunten van Jos Witteman.

1971
Wegens een krapte aan speelvelden op De Voscuyl besluit de gemeente een vierde veld aan te leggen.

18 april 1971
De laatste competitiewedstrijd van dit seizoen wordt uit gespeeld, tegen Stompwijkse Boys. Door fantastisch keeperswerk van Henk Heemskerk sleept UDO de 1-0-overwinning uit het vuur en mag het een beslissingswedstrijd spelen tegen DOSR. Inzet is het afdelingskampioenschap.
De wedstrijd wordt op neutraal terrein gespeeld, het veld van Meerburg.

Eindstand:

1 UDO 18 8 9 1 25 25-11
2 DOSR 18 10 5 3 25 27-18
3 LDWS 18 9 6 3 24 35-23
4 Alphense Boys 18 7 5 6 19 29-30
5 Stompwijkse Boys 18 5 8 5 18 16-18
6 St. Bernardus 18 7 4 7 18 35-29
7 SVLV 17 7 3 7 17 22-17
8 Randstad Sport 17 4 8 5 16 25-25
9 VVOA 18 3 4 11 10 15-27
10 ZLC 18 1 4 13 6 16-47

Voor 3.500 toeschouwers eindigt de wedstrijd in een 3-0 overwinning voor UDO. Doelpunten: Ton Bremmer, Jos Witteman en Cor Strijk.
Na 33 jaar in de Leidse Voetbalbond te hebben gespeeld, promoveert UDO onder trainer Soesbergen naar de KNVB.

Kampioenselftal:
Staand: Cees Zwaan, Cees van der Star, Theo Westgeest, Dick Witteman, Peter van Werkhoven, Jos Witteman (aanvoerder), Ron van Leer, Wil Oudshoorn, Ad Soesbergen (trainer).
Zittend: Cor Strijk, Ton Bosman, Jan Bremmer, Henk Heemskerk, Ton Bremmer, Henk Swaak, Koos van der Star.

foto volgt

Hieronder de uitnodiging voor de kampioensreceptie:


8 september 1971
In De Roode Leeuw vindt de officiële oprichting plaats van de damesafdeling van UDO. Met 32 dames worden 2 elftallen samengesteld. De trainer van het eerste uur is Cees van der Star, later opgevolgd door Laurens Mouter en Ton Bosman.

10 januari 1972
Eerste derby tegen ASC. UDO wint met 1-0. Doelpunt: peter van Werkhoven.

foto volgt

1973
Op initiatief van Cees Zwaan, Ton Menken en Roode Leeuw-eigenaar Jan van Rijn realiseert de supportersvereniging van UDO een tribune naast het hoofdveld. Oegstgeester burgemeester Eysinga plaatst de gedenksteen.
Later, bij de verhuizing naar de Van Houdringenlaan, wordt de tribune noodgedwongen overgedragen aan v.v. Oegstgeest.

10 februari 1974
Passage uit krantenknipsel, over de wedstrijd UDO-LDWS (3-2):

... maar nog in dezelfde minuut bracht Wil Oudshoorn UDO uit een vrije trap op 2-2. Vlak voor tijd herhaalde Oudshoorn deze stunt, waarmede de tweede nederlaag in successie van LDWS een feit was. Het laatste doelpunt was echter op z’n minst dubieus, daar velen van mening waren dat de scheidsrechter had gefloten voor een indirecte vrije trap...

In werkelijkheid is LDWS furieus en ontsnapt scheidsrechter Van Tichum aan molestatie. Wil Oudshoorn schiet de bal, door de wind gedragen, vanaf 40 meter rechtstreeks in het doel.

1974
Cees van der Star volgt Koos van der Geest op als voorzitter.

13 oktober 1974
UDO – SJZ, 0-0: De gebroeders Witteman zeggen collectief af voor het eerste elftal, omdat zij het niet eens zijn met bepaalde zaken aangaande de opstelling (Dick werd gepasseerd). Er volgt een schorsing van 1 wedstrijd.

foto broers Witteman, volgt

29 december 1974
Passage uit een krantenbericht uit de wedstrijd Bernardus 1 - UDO 1, waarin scheidsrechter Wyrdemans een enorme blunder maakt:

...Alles ging perfect, totdat ik opeens een black-out kreeg. Die jongen van Bernardus schoot op het lege doel, iedereen juichte al en ik, zeker van het doeltreffende effect, floot en rende alvast richting middenstip. Opeens hoorde ik grote consternatie achter mij, draaide me om en zag de spelers verder voetballen. De bal werd toen in het net geschoten en ik rende als een haas naar de grensrechter. Toen werd me duidelijk wat voor enorme flater ik had geslagen. De bal was op het allerlaatste moment van richting veranderd door de wind en via de paal het veld weer in gestuiterd. Het zekere doelpunt werd pas in de rebound gemaakt, maar inmiddels had ik wel afgefloten. Het spel was dus dood en ik kon niets anders doen dan een opgooibal geven. Waarmee ik Bernardus zwaar benadeelde...

UDO won de wedstrijd met 0-3.

... 1975
In een speciaal georganiseerde wedstrijd tegen UVS (UDO verliest met 1-3) neemt Henk Heemskerk op 35-jarige leeftijd afscheid. De keeper heeft 18 seizoenen onafgebroken in het eerste gespeeld. Ruim 500 wedstrijden.
Voor de wedstrijd wordt Henk gehuldigd door zijn clubgenoten die hem als blijk van waardering een tafelaansteker aanbieden. De jeugddrumband van K&G luidt de keeper uit. In De Roode Leeuw krijgen Henk en zijn vrouw een diner aangeboden.

foto met sigaret volgt

Twee citaten van de keeper:
-Vroeger als je verkering had zei je: ik voetbal en heb ook nog verkering. Nu zeggen ze: ik heb verkering, dus ik heb zondag wel wat anders te doen.
-Wie hadden een trainer, die noemde mij nooit bij de opstelling. Hij begon altijd bij de linksback. Gek was dat eigenlijk.


7 juni 1975
In de Roode Leeuw wordt Sjaak Stuifzand gehuldigd vanwege zijn 25-jarig jubileum als bestuurslid en penningmeester. De KNVB eert hem met Het insigne van verdienste. Er is nog meer eerbetoon. Van de Nederlandse Katholieke Sport Federatie ontvangt Sjaak een oorkonde en zilveren speld; van de voetbalvereniging Oegstgeest een enveloppe met inhoud; van de voorzitter van UDO een herinneringsbord met opschrift; van de spelersgroep een horloge met inscriptie; van de supportersvereniging een reis naar het wereldkampioenschap voetbal, en namens het damesvoetbal overhandigt Marjan Westgeest toepasselijke kadootjes, zo meldt het krantenbericht.

1976
20-jarige Wilbert Witteman in een interview afgenomen door Walter Oomen voor een van de Leidse kranten:

...Het wordt tijd dat de gemeente Oegstgeest eens over een redelijk meedraaiende amateurclub gaat beschikken. Momenteel wordt er hier veel te laag gevoetbald en dat voor een stadje van 16.000 inwoners. We moeten eerst met UDO proberen zo hoog mogelijk te komen. Lukt dat niet, dan moeten we een fusie aangaan met de voetbalvereniging Oegstgeest...

20 mei 1976
UDO promoveert ongeslagen, naar de derde klasse, na een 3-0 winst op VVP, Doelpunten Cees van ’t Wout, Wil Oudshoorn en Cor Strijk.

Kampioenselftal:
Wilbert Grimbergen, Cor Strijk, Dick Witteman, Peter van Werkhoven, Jan Zweegman, Wilbert Witteman, Henk Heemskerk, Peter Oude Velthuis, Cees van Rijn, Wil Oudshoorn, John Manuputty, Jos Witteman, Martin de Vreede, Cees van ’t Wout, Ron Wetselaar, Frank Twaalfhoven.
Begeleiding: Henk Swaak (trainer), Piet de Boer (...), Cees Zwaan (...), ...Manuputty (...)

1 mei 1977
UDO degradeert na een zeer ongelukkig verlopen seizoen. De laatste competitiewedstrijd tegen Lisse gaat met 2-0 verloren. Elf selectiespelers verlaten de club. Zo vertrekken Dick en Wilbert Witteman naar RCL, John Manuputty naar Noordwijk en Jan Zweegman naar ASC.

15 januari 1978
Fragment uit een oud krantenknipsel:

krantenknipsel volgt

25 mei 1978
De gemeenteraad van Oegstgeest besluit tot de aanleg van 3 sportvelden ten behoeve van UDO. De club moet zelf een clubhuis zien te realiseren.


De weilanden van de Grunerie, waar nu veld 2 en 3 liggen.
(bron fotomateriaal: website Gruneriebuurt)


De velden worden aangelegd.
(bron fotomateriaal: website Gruneriebuurt)

2 september 1978
In de Roode Leeuw viert UDO haar 40-ste verjaardag. Burgemeester van Oegstgeest de heer Eysinga zegt UDO alle medewerking toe bij de plannen voor een eigen complex.

29 mei 1979
Debuut van Hans Susan tegen De Valkeniers. Hij schiet in die wedstrijd op de lat.

Augustus 1980
Dick en Wilbert Witteman terug bij UDO.

6 september 1980
Scorende Nico van der Salm tegen MMO, uitslag 4-1.
(Nico debuteert in UDO 1 op Koninginnedag tegen v.v. Oegstgeest (welk jaar was dat?).)

13 oktober 1980
De gemeenteraad stemt in met de plannen voor het clubhuis zoals die door UDO zijn ingediend. Onder leiding van Nico Onderwater en Ben Zandvliet herrijst het clubhuis. Halverwege de bouw mag Sjaak Stuifand de ‘eerste’ steen leggen.

3 of 18 mei 1981
UDO wint met 2-1 van Concordia uit Hillegom en promoveert onder Leo Holl naar de derde klasse. Doelpunten van Dick Witteman en Cor Strijk.

Kampioenselftal:
Ron Wetselaar, Cees van ’t Wout. Ger Oudshoorn, Dick Witteman, Hans Susan, Jan Zandbergen, Cees van Rijn, Arthur van der Spek, Cor Strijk, Nico van der Salm, Wilbert Witteman, Jos Witteman (aanvoerder), Jens van Hattem, Wally van Haver.
Begeleiding: Piet de Boer (keeperstraimner), Leo Holl (trainer), Theo van Uggelen (verzorger), Luuk van der Zon (grensrechter), Theo Spermon (leider).

[foto Cor Strijk, volgt]

5 maart 1982
Inwijding van het clubhuis door feestavond met de vrijwilligers. Optreden van de The White Horse band (nakijken).

6 maart 1982
Na 16 jaar sportpark de Voscuyl gedeeld te hebben met v.v. Oegstgeest wordt het nieuwe, eigen, complex in gebruikgenomen. UDO telt bij de verhuizing 2 dameselftallen, 13 jeugdelftallen en 10 seniorenelftallen. 400 actieve leden en zo’n 80 vrijwilligers.

Jeugdspeler Peter Juffermans bemachtigt als eerste de sleutel van het nieuwe onderkomen en overhandigt die aan voorzitter Cees van der Star.

Kosten nieuwe complex: 1.100.000,00 gulden
-clubhuis ruim 600.000,00
-kleedkamers 500.000,00

Financiering
Kleedkamers en velden komen voor rekening van de gemeente. Het clubhuis wordt gerealiseerd uit eigen middelen:
-100.000,00 wordt geleend
-100.000,00 uitgezet in obligaties
-150.000,00 spaargeld
-325.000,00 zelfwerkzaamheid

... april 1982
Op aandringen van de spelersgroep verlengt trainer Leo Holl zijn contract met een jaar.

1 mei 1982
500ste wedstrijd van Jos Witteman in UDO 1. UDO-LFC, 2-4. Jos is sinds 1964 aanvoerder.

9 mei 1982
Laatste wedstrijd van Cees van ’t Wout, UDO-Vredenburch 2-4, 1 goal van Cees.

7 november 1982
HMSH-UDO 1-2. Hoogste positie UDO ooit: 1ste plaats in de derde klasse.
Doelpunten: Wilbert Witteman en Cees Duprie.

Oktober 1982
Tuincentrum Witteman wordt UDO’s eerste shirtsponsor.

1984-1985
Het damesteam van UDO haalt haar eerste shirtsponsor binnen: Haarmode Andries Plu.

1985-1986
De dames van UDO worden kampioen. Er volgt promotie naar de interregionale klasse. Het seizoen daarop wordt UDO na een paar wedstrijden weer teruggezet naar de eerste klasse. In 1988 is er weer een kampioenschap te vieren. In 1988-1989 spelen de dames hoofdklasse.

1994-1995
UDO wordt kampioen van de 1ste klasse LVB en promoveert naar de 4de klasse van de KNVB. Van alle spelers is het alleen Hans Susan die ook het kampioenschap in 1981 als speler heeft meegemaakt.
Van het kampioensseizoen verschijnt een boekwerk gemaakt door trainer Nico van der Salm: UDO 1 en de weg naar het kampioenschap.
In het boekwerk zijn alle voetbalfeiten van deze jaargang opgetekend, inclusief de trainingsbezoeken van de selectiespelers.
De meest curieuze mededeling komen we tegen op de topscorerslijst. Daar staat achter de naam van Patrick de Poorter dat hij 4,5 doelpunten heeft gescoord. Werner Knetsh wordt clubtopscorer met 20 goals.

Eindstand:

1 UDO 22 32 60-21
2 Alkmania 22 31 67-37
3 Alphen 22 30 53-30
4 Warmunda 22 27 47-37
5 Kickers '69 22 26 52-34
6 ASC 22 25 53-32
7 FC Rijnland 22 20 63-63
8 Randstad Sport 22 20 29-40
9 VNA 22 18 33-50
10 Stompwijkse Boys 22 16 38-66
11 Leidsche Boys 22 11 28-54
12 GOL Sport 22 8 20-79... 1999

Nico van der Salm stapt op als trainer.

2003-2004
UDO verovert een periodetitel en gaat nacompetitie spelen. In de nacompetitie wordt in de beslissende wedstrijd tegen ... met ... verloren.

juni 2004
Na 30 jaar voorzitter te zijn geweest wordt Cees van der Star opgevolgd door Hans van der Weijden.

2005
Nico van der Salm komt terug als trainer.

September 2005
UDO neemt het kunstgrasveld in gebruik.

19 maart 2006
UDO verovert de eerste periodetitel. Uit tegen Stompwijkse Boys (dat bij winst aanspraak mocht maken op de periodetitel) wordt de inhaalwedstrijd met 2-4 gewonnen. Doelpunten: Robbert Susan, Ferry van Tol en Daan Kramp (2x).

Eindstand eerste periode:

1 UDO 8 7 0 1 21 34-11
2 FC Lisse 8 6 0 2 18 23-14
3 RAVA Houtwijk 8 5 2 1 17 28-14
4 Stompwijk '92 8 5 1 2 16 23-11
5 Lugdunum 8 4 1 3 13 19-9
6 ASC 8 4 1 3 13 20-13
7 FC Rijnland 8 3 4 1 13 19-19
8 SJZ 7 3 1 3 10 10-13
9 Haagse Hout 8 2 1 5 7 14-26
10 Roodenburg 7 1 2 4 5 14-16
11 Graaf Willem VAC 8 0 1 7 1 11-30
12 Leidsche Boys 8 0 0 8 0 4-43

... mei 2006
UDO promoveert naar de 3de klasse.

 

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen